Anders besturen

336f53ac60_1379669674_Honden-zouden-vaker-autos-moeten-besturen__sqre-rsssWe hebben in het openbaar bestuur twee gekke decennia achter de rug. Na de ontvoogding uit de jaren ’70 en ’80 ging de slinger terug. De normering en voorgeschreven werkwijzen namen een grote vlucht; het aantal juristen ver-3-voudigde; we raakten meer toegewijd aan de regel dan aan het resultaat. Velen vergisten zich erin dat hun professionaliteit en positie voor ging op wat er in de echte wereld gebeurde.
Het lokale bestuur wist vóór ’90 heel goed dat beleid een beetje groot woord was voor de gewone dingen die je in en met de wijken en dorpen van de grond moet krijgen. Gelukkig komt die tijd weer terug. Een bijzondere dimensie is dan dat in ons bestel de beleidsvrijheid van gemeenten minder groot is dan je zou willen. Dat moet anders. En wat moeten we met al die opschaling en regionale samenwerking? Dichter of juist verder van de burger? Er moet nog aardig wat innovatieve kracht worden ingezet om dat vraagstuk op te lossen.

Vrijer denken, durven doen. Dat gaat over houding. Bestuurders moeten minder de baas willen zijn, professionals moeten een open mind hebben. Natuurlijk kan je toe met minder regels, maar een andere overheid begint met een andere houding. Enne, de burger is echt degene die jouw legitimatie bepaalt.

MIJN BLOGS OVER ANDERS BESTUREN STAAN LINKS (op je mobiel > onder).  DOE MEE.
VEEL LEESPLEZIER!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.