De ijskast raakt vol

augustus 2014

In veel gemeenten bleken vastgoedplannen ineens leidend thema bij de verkiezingen. Moeten we dit nog wel allemaal willen? Vooral als er veel overheidsgeld mee gemoeid is – maatschappelijk vastgoed – waren er altíjd al tegenstemmen. En juist díe stemmen kregen veel steun. De ijskast voor ambitieuze plannen raakte bij de collegevorming in hoog tempo vol. Moeten we daar blij om zijn?

336f53ac60_1379669674_Honden-zouden-vaker-autos-moeten-besturen__sqre-rsssIn Arnhem gaat het om het afmaken van de Rijnboog (wel/niet een nieuw museum), in Den Haag om een mega-centrumplan (wel/niet twee nieuwe theaters), in Zutphen om een cultuurcluster (samenvoeging musea/bibliotheek) en last but not least Schiermonnikoog met wel/niet een nieuw bezoekerscentrum.
Utrecht nam na de bouw van het grootste muziekcluster van Nederland het kloeke besluit: geen nieuw maatschappelijk vastgoed meer. Gelukkig is het achtergebleven Tivoli door Kytopia gehuurd. Eerder gingen in Apeldoorn drie gedroomde MFC’s door het putje, en boden scholen en verzorgingshuizen aan de buurtgebonden bibliotheekfunctie te huisvesten. Amersfoort vraagt zich intussen af of ze nu wel of niet iets met buurthuizen hebben.

Wat is er goed aan deze beweging?
In een blog over #zelfbedrog of tegenspraak liet ik eerder zien dat het – niet alleen voor overheden – moeilijk is terug te keren van een eenmaal ingeslagen weg naar een prachtig toekomstperspectief. De time-out, ijskast of afvalput die we nu zien opduiken laat zien dat we moeten oppassen voor zo’n verkokerd proces. De wal keert het schip.
Het is niet gezegd dat al die plannen verkeerd zijn. Ik reken er wel mee dat de ijskastperiode leidt tot betere overweging en dus een betere en breder gesteunde beslissing. Ook hoop ik dat de ijskastperiode ons leert dat we volgende keren een proces ontwerpen en een cultuur creëren met veel mijlpalen. De tussentijdse beslissing no-go moet dan niet gezien worden als een drama of persoonlijke afgang.

Een andere trend die ik zie: we kijken breder.Wat in Utrecht, Amersfoort en Apeldoorn – en op heel veel andere plekken – gebeurt is OK. Een nieuw onderwijsidee kan in een oude school, een cultuurinitiatief vindt zijn weg vaak in leegstaande gebouwen, en voor een buurtontmoeting en -initiatief geldt hetzelfde. Zie ook een eerdere blog #op zoek naar andere bouwstenen. Leve het café, de school, de winkelplint, de oude tramremise of het verzorgingshuis – plek zat.

Waar houd ik mijn hart voor vast?
Hier en daar beluister ik ook een negatief en heftig sentiment, anti-cultuur. “Wat moeten we met die cultuurpaleizen voor de elite, die ze dan denken te betalen door een greep te doen in de overheidskas?!”
Voor die sfeer moet je heel erg oppassen. Het is de bestuurlijke en culturele elite natuurlijk wel zélf te verwijten dat ze misschien net te vaak dromen in vastgoed – in plaats van in activiteiten en evenementen.
We moeten om-denken. Misschien – bij wijze van voorbeeld – is het Arnhemse museum eigenlijk wel een ontzettend leuk gebouw met een retro-kitsch uitstraling en heel veel mogelijkheden. Zoiets moet je durven denken, zeggen en uitstralen – en vervolgens vraag je ruimte voor verandering en voor een bredere presentatie en aanwezigheid. Denk niet meteen in bakstenen.
Ga niet tegenpleiten, zo van: cultuur is hartstikke belangrijk en van en voor iedereen. Daarmee overtuig je niemand. Doe je werk gewoon goed, maak je relevant en laat je zien.

Laten we:
# onze werkprocessen scherper inrichten en mentaal ruimte maken om ook een no-go uit te spreken – liefst op tijd en zonder gezichtsverlies;
# de ijskast open doen en kijken wat we met de daar aanwezige voorraad vastgoedplannen kunnen doen – let goed op de houdbaarheidsdatum, durf alsnog te stoppen;
# nadruk leggen op activiteiten en evenementen, en nieuwe ideeën ruimte geven in bestaand vastgoed

(deze blog werd eerder geplaatst op het linkedin-platform Economie en Ruimte)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.