Zwaar materieel

maart 2015

Als burger blijf ik me verbazen. Regels worden sinds 1980 bijna projectmatig gesnoeid, maar komen net zo hard weer terug – in veelvoud, lijkt wel. Maar eerst even naar mijn ervaring als gretig wandelaar.
336f53ac60_1379669674_Honden-zouden-vaker-autos-moeten-besturen__sqre-rsss

De wandelaar
Wat telt Nederland nog veel zandpaden en landwegen! Niet gister aangelegd, maar vaak in de 19e eeuw of eerder. De Oude Arnhemse Karweg achter Ermelo verbond de steden Harderwijk en Arnhem echt al heel erg lang geleden.
Fijn zijn ook de weer opengestelde walkanten van rivieren en riviertjes. Een logische weg om van A naar B te komen, door het water – maar dan vaak in een trekschuit. Oude trekpaden.

Graag ook aandacht voor eeuwenoud weidelandschap, lang geleden als veel te nat land opgepept tot graaswei. Of een ouder stadspark, vaak op poldergrond, weelderig als maar kan.
Allemaal ruimte om je eigen weg te kiezen, te dwalen, te werken, te bewonderen en te spelen.

En onvoorstelbaar dat we met alle kennis die we over onze Hollandse ondergrond hebben steeds vaker kiezen voor loodzwaar materieel. Landbouwmachines en bosbouwmachines die de knetteroude paden, rivierkanten, parken en weiden opgestuurd worden. De hechte eeuwenoude bovenlaag verliest structuur, klei wordt dichtgereden, waterballet alom. Kijkt hier niemand om naar wat hij of zij aanricht?
Pas op, daar komt een mountainbiker! Kijkt dan echt níemand om?!

De burger
Maak van de wandelaar een burger. Maak van de paden de verschillende wegen die hij of zij kan kiezen. Maak van het park de ruimte om te spelen. Maak van het trekpad en de weide onze economie.
De mogelijkheid je eigen weg te kiezen, en voortgang te maken zonder uitglijers, is afgenomen. De speelruimte is onduidelijk, misschien niet kleiner maar op zijn minst modderig en moeilijk begaanbaar. Al je aandacht gaat naar de hobbels en de plassen, in plaats van naar de richting die je op wil, naar de schoonheid van je omgeving of naar de mogelijkheden voor spel of samenwerking.

Zie dat zware materieel van rijksregelgeving als bosbouwmachines, en de onverwachte lokale regels als mountainbikers.  
Als wandelaar heb ik zo mijn wensen. En als burger evengoed.
Kijk om naar wat je doet, kies voor lichter materieel, en maak weer heel wat je kapot heb gemaakt.

(een hartekreet vanuit een vakantieadres in de Achterhoek)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.