Hoezo nieuwe financieringsvormen?

P1000968
De recessie is nog niet achter de rug, of je hoort mensen alweer spreken over nieuwe financieringsvormen.
Dat woord maakt mij wantrouwig, het klink als gratis of extra geld. En dat bestaat niet.
Laten we eens inzoomen. Op al die woorden die suggereren dat er naast leningen, subsidies, donaties en mede-eigendom nog een andere, misschien wel betere wereld bestaat.

 

Revolving fund
Er is een pot met geld. Die zet een bank of een overheid of een belegger opzij voor een mooi doel – bijvoorbeeld woningisolatie of zonnepanelen. Koop ze nu en geniet ervan via lagere energielasten. Leen het geld voor die investering bij het Revolving Fund. Betaal dat netjes in 5 jaar terug, met een kleine rente.
Volgens mij is een Revolving Fund gewoon een Bank van Lening, maar dan toevallig gericht op een specifiek doel. Het specifieke doel en wellicht de matige rente maken die Bank van Lening een héél klein beetje bijzonder.

Crowdfunding
Investeer een klein beetje in een fijn plan van B of activiteit van A. Doe dat met heel veel anderen, dan kunnen A of B aan de slag. Die funding is soms een een gift, soms een lening en dus risicodragend geld; soms krijg je een materiële prestatie (eieren, een CD, een toegangsbewijs) en heel soms ook een  ‘aandeel’  in een coöperatie
Volgens mij is crowdfunding een verzamelnaam van bekende oplossingen: van donatie via lening naar belegging. De methode – vaak via internetplatforms – en  wellicht de variatie zijn anders en horen bij de tijd van nu.

Versneller/multiplier
Door 100 in te zetten, wordt een investering van 500 gedaan. Door als overheid 100 in te zetten (revolverend of als subsidie) zijn anderen bereid er 400 bij te leggen (financiering of eigen geld) en een investering van 500 te doen. Wat moeten we daarvan zeggen? Op zijn best dat 100+400 samen 500 zijn.
Met ‘versnellen’ bedoelen we ‘subsidiëren’. Subsidie is mensen over de brug helpen en een onrendabele top wegpoetsen. Een revolverende overheid is zelfs nog voorzichtiger: die wil de subsidie in stappen zelfs terug!

Coöperatie
Bijvoorbeeld een energiecoöperatie. Samen bezit je een paar windmolens, betaal je het onderhoud en geniet je van de elektriciteit die ze opleveren. Samen bezit je kinderopvang-nieuwe-stijl, betaal je de exploitatielasten in geld en/of natura, en geniet je van de diensten.
Eigenlijk gewoon 19e eeuws. Veel banken, verzekeraars, melkfabrieken, machines, winkels en scholen hebben een geschiedenis  als coöperatie. Wel fijn dat deze vorm van samenwerkende belanghebbenden weer terug komt tussen het geweld van anonieme bedrijven in NV of BV-gedaante.

Derivaten en onoverzichtelijke verzekeringen
Zullen we het over die nieuwigheid van 15 jaar terug gewoon niet meer hebben?
Kies voor een korte rente (1 jaar) of een lange rente (20 jaar), bespreek als bank en klant de redelijkheid van een rentetoeslag ivm risico’s, en doe het dan wel of niet. Ga met banken níet een weddenschap aan over risico’s die bij hen zelf thuishoren.

Er is geen gratis geld, geen nieuw financieringsmodel, de geldverdriedubbelaars bestaan écht niet.
Er is wel een andere, nieuwe manier van met elkaar omgaan – althans: dat willen we zo graag. We willen gewoon samen – bank, klant, belanghebbende, geïnteresseerde – aan tafel, om samen na te gaan of wat je inlegt of leent past bij ieders doelstellingen, ieders belang, mogelijkheden en betrokkenheid.
Natuurlijk spelen ook zaken als terugverdientijd, betaalcapaciteit, ontwikkeling van prijzen en van onderliggende waarden. Het blijven immers zaken. Maar we willen dat het meer open is en dat het allemaal gebeurt op een andere, meer begrijpelijke en persoonlijke schaal.
De nieuwigheid is dat we banken net als vroeger soms niet nodig hebben, omdat we het onderling oplossen. Denk aan crowdfunding en aan sommige coöperaties.
De nieuwigheid is dat banken, overheden, investeerders en consumenten soms echt samen bekijken hoe ze iets redelijkerwijs en in gedeeld vertrouwen kunnen oplossen.

De hoeveelheid geld neemt niet toe, maar je maakt het wel beschikbaar:
# tegen redelijke kosten
# op basis van ouderwets vertrouwen, met passende inzichten in risico’s, waardeontwikkeling en terugverdiencapaciteit
# volgens vaste en beproefde financierings- en subsidiemodellen die soms andere aantrekkelijke namen meekrijgen.

Het verlangen naar ‘nieuwe finacieringsvormen’ staat eigenlijk voor het verlangen naar normale zakelijke verhoudingen.
Eigenlijk bedoel je: mag ik asjeblieft die nutsbanken terug die in hun naam jouw stad of streek dragen?

(De eerste keer dat dit mij gebeurde: de blog werd wel gepost bij vastgoed-achtige platforms, maar werd niet geplaatst. Omdat het onzin is, of een open deur? Of omdat we het liefst dromen van de wonderlijke en risicoloze vermenigvuldiging van geld?!)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.