Multifunctionaliteit anno 1975

(juni 2015)

P1000968
Een wandeling in de Achterhoek wierp me terug in de tijd. Een vleug zure lucht kringelde langs, dezelfde lucht die zo kenmerkend was voor mijn universitaire tentamens in januari 1975. De dag ervoor was er nog een veemarkt geweest, nu zaten er pakweg 1000 studenten tentamens te doen. Het was er koud, het rook er naar koeien, en het koffiekarretje galmde. In die hal werd op andere momenten overigens ook stevig gebasketbald (hoofdklasse, altijd 1000-en toeschouwers), hij was geschikt voor huishoudbeurzen en de Pasar Malam, en Joe Cocker is er ook nog geweest.

Maar die hal was dus gebouwd als veemarkthal. Tot 1969 op de Beestenmarkt in de binnenstad, maar ja, MKZ-crisis, je kent dat wel. En die hal was al in 1975 zo multifunctioneel als maar mogelijk is.

Mijn middelbare schooltijd bracht ik overigens door in zo’n lekkere klassieker uit pakweg 1911. Terwijl ik studeerde is die school vertimmerd tot een woongelegenheid voor ouderen. In diezelfde tijd verhuisde ook mijn lagere school. Die zat in een mooi maar krakkemikkig 19e eeuws landhuis, dat dus óók geschikt was als lagere school – en vervolgens als restaurant. De faculteit waar ik inmiddels aan verbonden was, dat was een oude school en is recent verbouwd tot appartementen.

Die veemarkthal is net gesloopt. En mijn kleuterschool bestaat nog gewoon.
Al die andere voormalige schoolgebouwen gaan een mooie toekomst tegemoet.
Ik bedoel maar: met een stapel stenen kan je heel veel kanten op, zo’n kleine persoonlijke sentimental journey door mijn schooltijd levert verpletterend veel vanzelfsprekendheden op.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.