Manager versie 6.2.2: terug naar de werkvloer

(maart 2013)

Waar moet middlemanagement zich mee bezighouden? Met de taakvervulling van de eigen eenheid en de ontwikkeling van de mensen daarbinnen? Of met de eigen, individuele positie binnen het bedrijf – profit of not for profit?

anders sturenIedereen zal meteen zeggen dat de ‘middlemanager’ zich moet concentreren op de eigen club. Non issue dus. Dat belijden we met de mond. Maar lopen we dan niet aan het probleem voorbij?

Alles begint bij de eenzaamheid aan de top
Reken maar dat het daar eenzaam kan zijn. Daarom betrek je graag, formeel of informeel, een aantal getrouwen bij je taakvervulling als bovenbaas. Een directieraad, een secretaris, een paar goede contacten in het bedrijf.
Dat is een eerzame rol: de bovenbaas adviseren en steunen. Met liefde stoppen de middlemanagers daar veel tijd in. Niet alleen voor zichzelf – zo van ‘dat is goed voor mijn positie’; maar ook uit loyaliteit aan het bedrijf – zo van ‘dit moet gewoon gebeuren’.
Wie nog een traptrede naar beneden loopt, ziet het probleem voor team- en afdelingsmanagers opdoemen. Bijna iedere eenheid, sector of directie kampt ermee.

De sectormanager en zijn sectoroverleg
Stel je een sector/eenheid voor met pakweg vijf teams of afdelingen. De baas van die sector zal regelmatig met de teamchefs aan tafel zitten. Waar zit de kracht van de sectormanager – in dit geval de middlemanager?
Hij zit vast en zeker ook een trapje hoger in één of ander overkoepelend overleg. Laat dat inclusief voorbereiding en intern netwerken 1 dag aan werk vragen. De teamchefs en de mensen binnen de sector moeten zich door die inspanning vertegenwoordigd weten. ‘Onze sector’ stáát.
Dan heeft de sectormanager nog 4 hele dagen over. Daarvan gaat er één op aan extern netwerken, bij de tijd blijven en bij lezen. Ook op dat soort punten vragen de teamchefs en de mensen binnen de sector een manager die er stáát. De sterke sectormanager heeft nu nog 3 dagen over. Daarvan stopt hij of zij maximaal 1 dag in het sectoroverleg en wat daar bij komt kijken. Maar besef: hoewel er zaken en kwesties die bepalen dat je ook als sector uitspraken doet, het meeste gebeurt tóch gewoon op de werkvloer en in de teams. De sectormanager die wij ons allemaal toewensen zorgt ervoor nog 2 dagen hebben om individueel coachend de 5 teamchefs te steunen in hun functioneren – én om zich zichtbaar te verbinden met de hele club.
Sector(manager) relevant, teamchefs gesteund, en teammedewerkers blij. Hun chef heeft 60% van zijn tijd beschikbaar voor hén, voor de teamchefs, voor de werkvloer, dáár waar het gebeurt. Hetzelfde geldt voor de teamchef: 60% voor het eigen team. Dát is leiderschap.

Zo gaat het niet altijd
Veel vaker worden kwesties opgeblazen tot sectorale belangen en gebeurt er van alles rond het sectoroverleg. De sectormanager investeert dan niet in de teamchefs, maar in zijn eigen domein – hij of zij wil wat te doen hebben! Niet alleen de sectormanager is daar dan 3 tot 4 dagen aan kwijt, maar ook de teamchefs zien tweederde van hun tijd in sectorkwesties verdwijnen. Middlemanagement ( sectormanager&teamchefs) stopt in die situatie vooral tijd in de eigen en naar binnen gekeerde groep. Goed bedoeld, maar verkeerd gericht. De werkvloer blijft verweesd achter, met alle kans dat het misgaat over het brede front van bedrijfsvoering, output, gerichtheid van het team en persoonlijke ontwikkeling.
De manager is er niet voor de manager daarbóven, maar voor de eigen mensen: de werkvloer.

De 60/20/20-regel
Allemaal normatief denken, zo is het, dat erken ik. Maar het moet anders kunnen, toch?!
Het begint met die 60%. Er moet altijd 60% geïnvesteerd worden in het team waar jíj verantwoordelijkheid voor draagt. Dan heb je hoogstens 40% over, voor maximaal 20% toegedeeld aan overleg met de bovenbazen en voor maximaal 20% aan het externe netwerk en de laatste weetjes in het vak waar jouw tent voor staat. Zorg ervoor dat jouw mensen zich zo ontwikkelen en zó samenwerken dat de externe oriëntatie en de output kwantitatief en kwalitatief top zijn.
Dat moet lukken als je kost wat kost de 60% grens bewaakt. De middelmanager 6.2.2!

(eerder gepost op linkedin site Managers Publieke Sector)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.