Verbinden

(oktober 2013)

In de wereld van management en bestuur is verbinden een toverwoord dat als een bijzondere waarde of ambitie wordt gebruikt. Maar wat bedoelen we eigenlijk met verbinden voordat we er elkaar mee om de oren slaan?

anders sturenVerbinden klinkt soms als een eis (‘je moet je wél verbinden’) of als een mentale staat (‘ik voel me wel/niet verbonden’). Gelukkig is verbinden véél meer – maar je moet er wél wat voor doen.

Het bedrijfsgevoel
Zeg maar: het Menzis-gevoel, het gemeente-Rotterdam gevoel, het Remeha-gevoel. “Hier werk ik, hier ligt mijn loyaliteit: wie aan dit bedrijf komt die komt aan míj.” Dat is mooi, maar het is een verbondenheid die vooral wijst op hard werken en een grote dosis volgzaamheid – in dat licht past een waarschuwing voor initiatief-verstikkend paternalisme. Het gaat bij zo’n vaak positief ervaren loyaliteit vooral om een antwoord op de vraag of bedrijf en werknemer wel de inzet delen om het beste uit elkaar te halen.
Absoluut ervaren loyaliteit kan nog pittiger worden neergezet. In militaire gevechtssituaties is absolute gehoorzaamheid onmisbaar, anders wordt het niks. Maar in een gewoon bedrijf is kadaverdiscipline anno 2013 natuurlijk misplaatst, en het gebruik van het woord ‘verbinding’ is in zo’n omgeving een gotspe. Erger nog: zo’n bedrijf of overheid zal diep onder de maat presteren en niet het beste uit zichzelf en uit zijn medewerkers halen.
Het Menzis/Rotterdam/Remeha-gevoel is dik in orde als iedereen individueel wordt geïnspireerd door de klanten en de burgers, en daarom de grootste zorg en toewijding heeft aan de producten en diensten van het bedrijf. Loyaliteit en verbinding zijn dan niet aan de binnenwereld gekoppeld, maar het is een persoonlijke en intrinsieke waarde die bepalend is voor ieders inzet voor Menzis, Rotterdam of Remeha.
Bestuur en management moeten op zoek naar díe verbinding. Inspirerend leiderschap kan daar een handje in helpen.

Het functiegevoel
Binnen Menzis, Rotterdam of Remeha vervul je een functie. Sta je pal voor alles wat in je functie kan worden begrepen – zo van: ‘dit is mijn terrein, daar ga ik over bij uitsluiting van anderen’ – dan voelt dat níet verbonden. Dat voelt als schuttersputjesgedrag. Vaak is zo iemand machtsgeoriënteerd, of juist heel onzeker – met wat tinten grijs daartussen. Denk maar eens aan de uitstraling van mensen die op het werk hun ding doen en onaangedaan weer naar huis gaan. ‘Ik doe toch wat er van me wordt gevraagd?’ Dat klinkt niet erg verbonden.
Het gaat om het inzicht dat de eigen functie zich verhoudt tot ándere functies – een procesketen vol afhankelijkheden. Dan kom je op het woord ‘rol’. Betrokkenheid op je rol brengt je in verbinding met anderen. Het is van belang in te zien dat de kwaliteit van die verbinding de schakel is tussen de kwaliteit van de eigen bijdrage en de kwaliteit van het bedrijf.
Verbinders geven ruimte voor discussie, ook als het naar hun eigen rolvervulling verwijst. Niet de rolverdeling staat dan ter discussie, maar de rolinvulling. Je wil immers samen beter worden. Transparant leiderschap kan daar een handje in helpen.

Het persoonlijk gevoel
Mensen die bij Menzis, Rotterdam of Remeha werken zijn vanzelfsprekend niet uitsluitend te beschrijven als functietype, rol plus rolvervulling, en dan nog iets met een procesketen. Mensen zijn vooral mensen.
Vooroordelen en framing zijn werkzame hulpmiddelen om het voor je zelf makkelijk te houden. Maar in de praktijk werkt het toch tégen je – omdat je je niet verbindt. Sta open voor anderen. Wie zijn mijn collega’s, wie zijn ze echt, waardoor zijn ze gedreven, wat dragen ze bij? En die vragen kan je gerust ook aan jezelf stellen. Met wat inzet en geluk kan je met persoonlijke kleuring nog verder komen dan in de best ingevulde procesketen.
Zó verbinden betekent dat je elkaar echt wil leren kennen in elkaars mogelijkheden en in elkaars ontwikkeling. Verbinding en betrekking liggen hier in elkaars verlengde. Leiderschap, dat verkennend is en kwetsbaar durft te zijn, kan een beste hand helpen in de groei van een individu en van een groep.

Verbinden is niet het vastzetten van jezelf in je handelen en in je relaties, zoals loslaten niet iets is als ‘iemand aan zijn lot overlaten‘. Verbinden is een actief woord, het is iets wat je dóet. Dat geldt voor individuen, voor managers, voor bedrijven en voor de overheid.
Wie niet verbonden is mist de boot. Maar eenmaal verbonden ben je er niet mee klaar. Verbinden vraagt steeds inspanning, je geeft er blijk van, het kleurt je handelen, het verandert mee met de omstandigheden. Binnen zo’n verbondenheid is het goed leven en werken.

(Deze blog is ook geplaatst op het linkedinplatform Organisatiecoaching Nederland)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.