Beslissen over maatschappelijk vastgoed blijft moeilijk

(december 2014)

In de gemeenteraad werd gezegd: “dit moeten we dan toch maar doen, in het rekenwerk gaan wat dingen mis, maar het is de beste oplossing”. Die eerlijkheid valt te prijzen. Iedereen was blij met de oplossing,  dus dan moet je niet zuur doen. Gewoon de portemonnee trekken en zeggen: dit heb ik er oprecht voor over, het is een mooi plan.

Featured imageJuist bij beslissingen over maatschappelijk vastgoed moet je transparant zijn. Gooi jezelf geen zand in de ogen, overschat de opbrengsten niet, onderschat de kosten niet. Het is natuurlijk tóch jammer dat dat prachtige muziekcentrum in Utrecht binnen de kortste keren onderwerp is van gemopper ‘dat het financieel toch een tegenvaller is’. Je wil gewoon genieten van dat muziekcentrum en niet steeds denken aan die tegenvaller.

In Zutphen ging het bijna mis
Stel: je hebt 2 kleine musea, een bibliotheek en een archief. En 2 leegstaande gebouwen, leeg getrokken door het vertrek van een rijksdienst en een provinciale dienst. Alle 6 prachtige historische gebouwen. Maar ja, dat geeft ook hoge exploitatiekosten.
Je hebt 3,4 mln. aan investeringen nodig om de 4 in gebruik zijnde gebouwen een beetje bij de tijd te krijgen. Die verdien je glorieus terug. Maak je 20 exploitatiejaren contant in eerlijke euro’s anno nu, dan sta je al bijna 2 mln. in de plus. Nog 10 jaar verder, en je hebt meer dan 3 mln. in handen. En die 2 leegstaande gebouwen dan? Tja: die blijven leeg.
Je kan ook zeggen: weet je wat? We verbinden 1 museum en de bibliotheek door een stukje nieuwbouw, en daar brengen we dat andere museum én het archief onder. Lekker centraal. Dat kost dan 8,5 mln., en die verdien je door besparingen op de exploitatie (5 ton per jaar) langzaam terug. Na 30 jaar kan je dat contant maken tot 1 miljoen winst anno nu. Oh ja, en je hebt 4 lege gebouwen, 2 meer dan in de eerste variant.
Dan is er een plan dat inhoudelijk veel beter oogt dan dat plan met nieuwbouw. Geen nieuwbouw, maar herbestemming van een groot historisch gebouw  op een mooie centrale plek. Je brengt 2 musea én het archief naar dat pand dat je vroeger voor onderwijsdoeleinden aan het rijk verhuurde. Er zijn bouwinvesteringen tot bijna 7 mln. De besparingen op de exploitatie zijn na 30 jaar terug te rekenen op een klein miljoen verlies anno nu. En vervelend is natuurlijk dat er opnieuw 4 gebouwen leegstaan.

Echt  transparant was het niet
Dit is allemaal gebaseerd op een bericht van het bestuur op de eigen website. Het rekenwerk is van mezelf, en gráág had ik dat anders gezien. Zoiets moet je vertellen, de rekensommen en overwegingen moeten volledig zijn.
Het plan met de financieel beste uitkomst, en de minste leegstand,  verliest. Dat wisten we al een tijd, er was een niet te stuiten behoefte om op zijn minst íets te doen. Het plan met nieuwbouw was  onderwerp geweest van de verkiezingen en die waren voor dát plan niet goed afgelopen.
Blijft het nieuwste plan met een beetje verlies en de meeste leegstand over – gemaakt door een commissie van wijzen die het gerezen vraagstuk (“we willen wat doen – maar wát eigenlijk?”) moest oplossen. Het is best een sympathiek plan. Fijn is ook: voor herbestemming van gebouwen (“onderwijsgebouw wordt museum”) heeft de provincie geld over, waardoor je de kapitaallasten drukt. Dus zo komt het met dat kleine verlies toch nog goed.
Verder kan je natuurlijk hopen op winst uit verkoop van leegstaande historische gebouwen. Maar weet dan wel dat de 2 gebouwen die nu al leegstaan dat al een paar jaar doen. Of de gebouwen die aanvullend leegkomen zoveel beter te vermarkten zijn, durf ik niet te beweren. Schrijf maar gewoon wat boekwaarde af.

Het kan anders en beter
Zeg met argumenten dat je dat éne plan écht het beste vindt. Zeg dat je beseft dat het eigenlijk toch een beetje geld kost.  Bezoek straks het nieuwe museum, en wees blij dat je je geld goed hebt besteed. Dat is eerlijk, dan praat je niet over een tekort maar over  een goede investering, en het resultaat mag er wezen.

(deze blog werd eerder geplaatst op de linkedinsite van het Platform Economie&Ruimte)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.