Tivoli: je kon er op wachten

november 2015

SSW-largeFinanciële problemen, dus. Dat is natuurlijk niet zo gek. Je zet een hele dure cultuurhut neer, en dan vind je dat die zich terug moet verdienen. Dat is bij cultuur vrijwel uitgesloten, hoe goed de bezetting ook is: pas op voor zelfbegoocheling.
Dik een jaar na de opening stoot je mekaar aan, en zeg je: dat is een tegenvaller zeg, daar zit een structureel tekort op. Elk jaar weer. Je beneemt je daarmee voor de toekomst een eerlijke kans op plezier. Bij elk theaterbezoek is er dat gedachtenwolkje: overambitieus, geld over de balk, torenhoog tekort.

Wat we nu zien bij Tivoli is geen tegenvaller, maar een zekerheidje. Cultuur kan dat vastgoed niet opbrengen, zomin als primair onderwijs dat kan. Bij primair onderwijs betalen we het gewoon, bij cultuur doen we onszelf verdriet aan.
Tivoli is niet het eerste theater, en ook niet het laatste, met zo’n eeuwigdurend probleem. Ik ken zelfs een theater dat mogelijk dichtgaat omdat de eigenaar (=gemeente) vergeten is te reserveren voor vervanging van de toneeltoren en andere theater-relevante installaties.

Waarom doen we ons toch al dit verdriet aan?
Denk tevoren goed na of het nodig, verstandig of fijn is – zo’n nieuwe voorziening. Misschien wel, en wellicht ook niet. Als je dan tóch zo’n ding bouwt, tik dan meteen 40% van de investering af en voorzie in een stevige reservering voor exploitatie. Leg een basis voor een bestendige presentatie van cultuur. Ga er vaak naartoe. Denk elke keer:
het ding draait goed, het kostte indertijd een beste hap geld, maar dan héb je ook wat

Gun jezelf dát plezier.

(Deze blog werd eerder gepost op het linkedin-platform Bouwstenen voor Sociaal)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.