Het morele gelijk van debiteuren/crediteuren

(maart 2013)

In deze barre tijden van eindeloze diepe schulden zie je dat schuldeisers en schuldenaren elkaar op hoge toon aanspreken. Eén ding is duidelijk: het is niet hún schuld, maar de schuld van de ander.

P1000748Het gaat over zoiets platvloers als geld. Maar we spreken erover alsof er grote morele belangen mee zijn gemoeid. Morele claim of moreel tekort?

Noordwest Europa spreekt vanuit grote hoogte Griekenland aan. “Zeg landje, jij hebt veel te veel geld geleend, maak schoon schip en betaal als de donderse bliksem die schuld terug!” Die hooghartige houding geeft uiting aan een groot moreel gelijk. Is die morele claim wel terecht?
Gaan we terug naar de vraag van wíe Griekenland heeft geleend. Precies, van ónze banken en in het open zicht van alle politici. Misschien is de moraliteit van het nieuwe Europa wel niet meer dan dat van de louche geldhandelaar. Die geldhandelaar zal nooit checken of degene die leent wel de capaciteit heeft (verdiensten, inkomen) die nodig is om zo’n lening aan te gaan. De leencapaciteit, zogezegd.
Lening verstrekken, deurwaarder in de aanslag. Dat is het morele gelijk in de toon die wij aanslaan jegens Griekenland.

Onze hypotheek staat onder water en op hoge toon spreken wij de bank aan. “Zeg bank, jij hebt ons veel te veel geld geleend, en jij hebt geen invulling gegeven aan je zorgplicht!” Is die morele claim wel terecht?
Gaan we terug naar de vraag onder welke omstandigheden we hebben geleend. Onze vader en moeder durfden het nog niet aan, maar wij, met dezelfde sociale positie als onze ouders, wél. Zes keer het huishoudinkomen lenen voor een eigen huis? Moet kunnen. Deze koper zal nooit checken of hij die lening wel aankan, hoe het zit met inkomsten en uitgaven. De eigen verantwoordelijkheid, zogezegd.
Geld lenen, en de waakhond achter de deur voor als de deurwaarder komt. Dat is het morele gelijk in de toon die wij aanslaan jegens de banken.

Zíj doen het fout, wij niet. Nooit niet.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.