Onnadenkendheid

(december 2013)

Onnadenkendheid kan een groot ding worden, een olifant in de kamer, zodra het over mensen gaat. ‘Collateral damage’ is dan niet iets dat per ongeluk gebeurt – zo van ‘tja, kan gebeuren’ – maar iets wat je moet voorkómen.

Dit gaat niet over lichtgevoeligheden en over watjes, maar over stevige gebeurtenissen. Echte boosheid, echte schade, echt gedonder tussen mensen – door onnadenkendheid.

P1000748Als je druk bezig bent met wat jou te doen staat, en je sluit met het volle verstand en in alle openheid iemand uit, dan is dat helder en duidelijk: “sorry, jou kan ik hierbij níet gebruiken.” Of als je met jouw handelen écht iemand benadeelt, en daar ben je je bewust van: “sorry, zó doe ik het, dat vind ik het beste.” Misschien is die ander boos, maar het is gezien en het is uitgesproken – en er is dús een begin van een gesprek.
Als je iemand anders raakt of uitsluit, omdat je er geen seconde bij stilstond dat een ander door jouw handelen kan worden geraakt, dan komen we bij ‘onnadenkend’. Die ander beseft dat hij in alle achteloosheid over het hoofd is gezien, en onbelangrijk is in het universum van degene die handelt en bepaalt.
De ander wordt niet alleen feitelijk geraakt en benadeeld maar vooral ook ten diepste genegeerd en alleen al dáárdoor gekrenkt.

Een stevige uitbrander of een duidelijke uitsluiting – dat doet pijn, maar je kan er mee verder.
Onnadenkendheid krenkt vaak dieper, en het is de gekrenkte zélf die de kracht moet opbrengen er wat mee te doen. Degene die onnadenkend was, is zich van geen kwaad bewust en zal dus niet op zoek gaan naar transparantie of een goed gesprek.
Dat kan lang duren.

Het verwijt onnadenkend te zijn gaat nóóit over inhoud, maar over houding en proces. En je kan er samen zo’n last van hebben. Uit de vele tegeltjeswijsheden over ouwe koeien, dode paarden en porseleinkasten kies ik het beeld van de olifant in de kamer.
Je weet dat hij er staat, hij is hartstikke groot, maar laten we er voorál niet over praten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.