Over vertrouwen, blije gezichten en Vaclav Havel

(april 2013)

P1000748Draait het in de wereld, en dan vooral de wereld van de economie, om vertrouwen? Je zou soms bijna denken van wel – zie de blijde boodschap van Mark Rutte, zie de sombere gezichten van economen bij steil naar beneden gaande grafieken inzake het consumentenvertrouwen. Ah, da’s weer wat anders dan gewoon vertrouwen. Of niet?!

Elders leren we dan dat het macro-economisch goed zou zijn als we micro-economisch – op het niveau van consument en bedrijf – meer geld zouden uitgeven. Is dat wel écht zo? Micro-economisch is het immers verstandig de hand op de portemonnee te houden, of althans geen geld uit te geven dat er niet is of geen reëel zicht biedt op vooruitgang.
Macro en micro werken uiteindelijk niet goed samen, merken we. Hier komen we niet uit. Niet met Mark Rutte, en niet met de economen.
Vandaar dat ik Vaclav Havel erbij roep.

Vaclav Havel heeft een prachtopvatting over hoop. Voor de gelegenheid heb ik hoop vervangen voor vertrouwen. De tekst luidt dan aldus:

Vertrouwen is een kwaliteit van de ziel, het is de gesteldheid van het hart en de gerichtheid van de geest.
Vertrouwen is meer dan optimisme, dat is verbonden aan werken aan een haalbaar en concreet resultaat.
Vertrouwen is ergens aan werken omdat het in zichzelve goed en zinvol is.

Het aardige van dit vertrouwen is dat het niet zo doenerig en concreet is, in een mix van kinderlijke blijmoedigheid of onnozele ernst. Het zit gewoon een stukje dieper, het gaat over jezelf, werkend vanuit eigen verantwoordelijkheid. Je bent niet uit op zekerheden en op het materiële, maar je bent gericht op het goede en zinnige.
Waardegedreven leven en handelen, in die hoek zijn we aangeland. Zeker nu het uit de pen van Vaclav Havel komt, en ik combineer dat met zijn vastberaden en gestage werken aan een betere staat en maatschappij, krijg ik helemaal zin in dít soort vertrouwen.
Niet het consumentenvertrouwen (dat is te vaak overmoed gebleken) maar écht vertrouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.