Verantwoordelijkheid

(maart 2013)

Al een jaar of twintig kunnen bestuurders met veel poeha stellen dat zij tenminste verantwoordelijkheid nemen. Zij vinden dat een kwaliteit, dat kan je zien en horen, alsof we moeten zeggen: goed zeg! Van een andere orde is burgemeester Bats, die na (zelf)onderzoek stelt dat hij verantwoordelijkheid draagt. Wat is dat toch voor een woord: verantwoordelijkheid?!

P1000748De politiek filosoof Herman van Gunsteren heeft lang geleden zijn oratie gewijd aan verantwoordelijkheid. Van hem leen ik, met respect! Zijn betoog laat haarfijn zien hoe we taak, bevoegdheid en verantwoordelijkheid door elkaar husselen. Daardoor nemen we soms een te zware last op ons, in andere gevallen proberen we ten onrechte aan die last te ontkomen en in weer andere gevallen doen we ons belangrijker voor dan we zijn.
Project X Haren stelt ons in staat om onze kennis en onze waarden weer eens aan te scherpen.

Een bevoegdheid is een juridische categorie. Je bent wel of niet bevoegd. Je kan bevoegdheden verdelen. Je kan een bevoegdheid overdragen. Eenmaal overgedragen kan jou niet meer in juridische zin worden verweten dat je die bevoegdheid onjuist of onvolledig hebt toegepast. Daarvoor moet je bij die ander zijn.

Hoe zit het dan met verantwoordelijkheid? Verantwoordelijkheid kan je niet overdragen, van je verantwoordelijkheid raak je niet af. Als je iets weet of ziet draag je verantwoordelijkheid, en al ben je niet of slechts beperkt bevoegd: we zijn benieuwd wat je met die verantwoordelijkheid doet.

Burgemeester Bats was hartstikke bevoegd. De politie ter plaatse ook. Met die bevoegdheden in de hand hebben ze in samenwerking hun taken niet goed vervuld. Bats is het gesprek aangegaan en heeft de verantwoordelijkheidsvraag op tafel gelegd. Hij zegt: al was ik niet in álles bevoegd, en al wist ik niet alles en kón ik niet alles weten, ik draag wél de verantwoordelijkheid.
Maar iederéén kende Project X Haren! De driehoek noord (burgemeester Groningen, hoofdofficier en hoofdcommissaris) ook. Én de social media kenners. Wie is over de heg gesprongen, en heeft gezegd: even los van of ik er over ga, maar zou ik u van dienst kunnen zijn? Aan hen zou ik graag de verantwoordelijkheidsvraag stellen: wat heeft u gedaan of nagelaten? Bent u de deur gewezen of heeft u zich gewoon niet gemeld en afstand gehouden? Hoe heeft u invulling gegeven aan úw verantwoordelijkheid?

En wat doen we met die politici die met enige trots zeggen – zijn ze beter dan anderen?! – ‘tenminste verantwoordelijkheid te nemen?’. Tegen hen zeg ik: jullie vervullen gewoon je taak met gebruik van je bevoegdheden, daartoe ben je gehouden. Wat we van die taakvervulling vinden, daarover gaan we graag in discussie en mogen we straks bij verkiezingen wat van vinden. Tot zover is er helemaal niks om trots op te zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.