Hard werkend volkje, die Nederlanders

(december 2012)

FD_1De economie wordt gedragen door mensen met werk. Zij zorgen voor inkomen, en met dat inkomen zorgen ze voor al die andere mensen. Dat doen ze direct in eigen kring, dan wel indirect door inkomstenbelasting te betalen of bij te dragen aan fiscaal belaste bedrijfsresultaten. Was dat vroeger ‘beter’, moeten we bang zijn voor ‘de vergrijzing’?

Hoe doet Nederland het op dit vlak?

 

Bij de start van de AOW meer dan 60 jaar geleden werkte pakweg 38% van de mensen. Met hun inkomen droegen zij zorg voor kinderen, ouderen en mensen zonder werk. Dat is de tijd van het kostwinnersgezin.

De economie is gegroeid. Niet alleen door een toegenomen arbeidsproductiviteit, ook het aandeel werkenden nam toe. In 1980 werkte 40% van de bevolking, en dat was – vergeleken met andere landen – aan de magere kant. Het aantal werkende vrouwen groeide echter gestaag, en anno nu werkt pakweg 48% van de bevolking. Dat is bovengemiddeld ten opzichte van andere landen, zij het dat wij wat vaker in deeltijd werken.
Van 1950 op 2010 nam de theoretische beroepsbevolking toe van 55% tot ruim 60% van de gehele bevolking. De werkelijke arbeidspartcipatie steeg veel sneller: van 38% tot 48%. Met hun inkomen dragen zij zorg voor kinderen, ouderen en mensen zonder werk. Dat is toch een ander beeld dan dat wordt opgeroepen in de vergrijzingsdiscussie, waar wordt geopperd dat de belastinggrondslag – te vinden bij werkende mensen – onrustbarend is geslonken.
De draagkracht van de Nederlandse economie, gerekend in arbeidsparticipatie, is in vergelijking met andere ons omringende landen hoog. We doen dat in een gemiddeld bescheiden werkweek. En het resultaat? Een zeer hoog overschot op de handelsbalans.
Als we dat weten vast te houden doen we goede zaken. De toekomstige bevolkingsopbouw laat ruimte zien voor arbeidsparticipatie ergens tussen de 46% en 50%.

Echt, we doen het nog zo slecht niet. Geen paniek. Werkers genoeg. Het échte vraagstuk zit in de banen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.