Waarom slaapt er niemand onder de brug?

(maart 2013)

P1000345Er wordt minder gebouwd dan we willen. Misschien ook wel minder dan nodig is. Dan denk je dat er zoiets als woningnood ontstaat. Je verwacht mensen die onder een brug slapen, gezinnen die massaal leegstaande kantoren kraken, overbewoning bij brave burgers, kinderen die tot hun 30ste bij la mama blijven wonen.
Dat is niet zo. Zo scherp ligt het kennelijk ook weer niet. Een poging tot verklaring.

Als er veel verhuizingen zijn, dan heb je veel ‘extra’ huizen nodig. Frictieleegstand. Bij pakweg een half miljoen verhuizingen per jaar heb je grofweg 150.000 lege woningen nodig om dat proces mogelijk te maken.

En nu er minder verhuizingen zijn? De frictieleegstand kan toe met minder. De brug blijft buiten beeld, voorlopig heeft de voorraad nog wat ruimte. Vier jaar achter elkaar 15.000 te weinig woningen bouwen kan best.

Is onze voorraad dan groot genoeg? Ho stop, dat zeg ik niet.
Zodra prijzen en financieringen en huurniveaus op het juiste niveau zitten, dan komt er weer een krachtige verhuisvraag. Dat is een kwalitatieve vraag. Dan moet je weer wat extra ‘lucht’ inbouwen om die verhuizingen mogelijk te maken. Dat is geen booming markt, hoor, maar een beetje bouwen voor wat extra frictieleegstand hebben we tzt echt nodig.

Willen mensen naar genoegen en naar hun mogelijkheden kunnen wonen, dan hebben we nét wat meer ruimte nodig dan nu het geval is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.